Dumitru Dorin Prunariu

 

COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, 4 decembrie 2018

UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU ACORDĂ

TITLUL „DOCTOR HONORIS CAUSA”
DOMNULUI Gl. lt. (Rz.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU,
SINGURUL ROMÂN CARE A AJUNS IN SPAȚIUL COSMIC

Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti decernează titlul „Doctor Honoris Causa” Domnului Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU, membru de onoare al Academiei Române, primul cosmonaut român.

Ceremonia academică va avea loc în data de 05 decembrie 2018, în Aula Magna a Universității Titu Maiorescu (Calea Văcărești, nr. 189, Corpul M, et. 2, sector 4, București), începând cu ora 12.00, în faţa unui public format din reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, personalităţi ale vieţii politice şi publice din România şi din străinătate, academicieni, exponenţi ai mediului cultural şi ştiinţific, cadre didactice universitare, cercetători ştiinţifici, studenţi, masteranzi, doctoranzi, mass-media.

Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU este unic. Caracterul unic al personalității excelenței sale este conferit, atât de evidența faptului că este singurul român care a trecut dincolo de bariera spațiului cosmic, cât şi de excepționala contribuție – științifică, diplomatică – pe care a dovedit-o şi o dovedeşte permanent în promovarea României la nivel mondial.
La 14 mai 1981, Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”. A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU este membru de onoare al Academiei Române. A deținut, pe rând, funcțiile de ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Agenției Spațiale Române, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA).

La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, se cuvine ca România centenară să recunoască meritele acelor români care i-au scris istoria. Domnul Gl. lt. (rez.) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU este unul dintre aceştia, iar acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” domniei sale se constituie, atât ca cea mai înaltă formă de recunoaştere academică a meritelor ştiinţifice şi a activităţii sale profesionale, cât mai ales, ca modest semn de omagiu prin care Universitatea Titu Maiorescu işi arată respectul şi recunoştinţa faţă de România şi faţă de oamenii mari ai ei.

Vă invităm să luați parte la Ceremonia de decernare a titlului, având convingerea că participarea Dumneavoastră va contribui la succesul manifestării, eveniment de excepţie al spațiului academic românesc.

Biroul de Presă al Universităţii Titu Maiorescu

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Orașul Stalin, România) este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE), vice-presedinte al Comitetului de Relatii Internationale al Agentiei Spatiale Europene (ESA).
În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, există un Muzeu Aviatic, care îi poartă numele, iar în anul 2000, Primăria Orașului Pucioasa, îi oferă Titlul de Cetățean de onoare.
Este președintele de onoare al Clubului de Aeromodele Henri Coandă Pucioasa și Muzeul Aviatic Pucioasa General Cosmonaut Dumitru Prunariu.
În muzeul aviatic se găsește în miniatură racheta Soiuz 40, o copie fidelă a rachetei Rusești cu care Cosmonautul Român Dumitru-Dorin Prunariu, a zburat în cosmos.

LA MULȚI ANI !!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu