Scoala de pilotaj in avion

Articol publicat in Libertatea la data de 17 Mai 2007

AN24 - avionul scoala de la Pucioasa

Toti elevii de scoala generala din Pucioasa, judetul Dambovita, isi doresc sa petreaca mai mult timp in clasa profesorului Diaconescu. Pare destul de ciudat, intrucat mai toti elevii abia asteapta sa scape de scoala si sa ajunga acasa. E vorba, totusi, de o clasa neconventionala, amplasata intr-un avion de pasageri AN 24 ‘scos la pensie’ de Tarom.

Cel mai arzator vis al profesorului Dumitru Diaconescu, 72 de ani, din Pucioasa, a fost sa aiba o colectie de avioane, iar piesa centrala sa fie un avion de pasageri. Visul a devenit realitate in anul 2000, cand Tarom a ‘scos la pensie’ o aeronava AN24 si i-a facut-o cadou.

Profesor si elev la curs

‘A fost demontata in totalitate si reasamblata aici, la Pucioasa’, isi aminteste profesorul. Cum avionul nu fusese adus pe post de bibelou, Diaconescu s-a apucat de treaba. ‘Am facut o sala de videocurs in interior, cu un simulator de zbor’.

Dupa ore, si mai ales in weekend, elevii de scoala generala abia asteapta sa ajunga la orele de curs din batranul AN24. Profesorul doreste dezvoltarea aeronavei intr-un adevarat simulator de zbor. ‘Cabina pilotilor e aproape intacta. Vreau sa instalez aici un simulator performant’, ne-a explicat Dumitru Diaconescu. Problema omului ramane insa sursa de finantare. De altfel, pentru televizorul si DVD-ul folosite, Diaconescu a renuntat la o pensie intreaga. ‘Nu am decat un calculator functional aici. Avem nevoie de mai multe, pentru ca elevii asteapta la rand.

Profesorii si elevii, mai 2007

Eu am peste 25 de fosti elevi care acum lucreaza in acest domeniu, sper sa ma auda si sa ma ajute si ei’, ni s-a plans profesorul.

––––––––––––––––––––––––
Comentariu prof. Nicolae Diaconescu, 15 martie 2010:

 La 3 ani de la trecerea in nefiinta a tatalui meu, voi incerca sa indeplinesc visul elevilor de a avea pe perioada de vara o sala de calculatoare pentru a pilota simulatoarele r/c., (doar pentru elevii clubului de aero – rachetomodele). Am inceput din anul 2009 modernizarea interiorului avioanului de pasageri AN-24, ce se afla in curtea clubului. Avem nevoie in continuare de sponsorizari, asa ca orice sprijin este binevenit.

Visul tatalui meu va fi indeplinit.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu